Ce faci când debordezi creativitate?

Chiar dacă pe diploma ta scrie medic veterinar, folosești mutarea la Brașov ca sursă de inspirație și transformi frumusețea căsuțelor locale în proiectul Little Houses.

Apoi, după ce naști un băiețel, transformi emoțiile trăite ca mamă în 12 poezii pe care le aduni într-o carte – Fata Arbore – ilustrată de Alexandra Radu.

Cine? Raluca Tinca.

Tot ea e și o bucată din proiectul Kătun – o mică comunitate de artiști, designeri, ceramiști, ilustratori, makeri, oameni creativi and everything in between, din România.

Și se pare că mai are timp să fie și mamă, soție și prietenă. 😛

Am vrut să aflu mai multe despre povestea Ralucăi și mai ales despre cel mai recent proiect al ei: Fata Arbore care de azi e disponibilă pentru precomandă.

A.A.: Care e povestea ta, Raluca?

Raluca: Eram în 2001 în Vaslui, la final de liceu și nu prea știam ce vreau să fac cu viața mea. Variantele de facultate la acel moment erau reduse și eu aș fi făcut ceva mare și deosebit dar nu știam cum se cheamă încă.

Am zis să fac totuși ceva bun și așa am devenit medic veterinar. Mi-a plăcut tare mult facultatea și anii de muncă în cabinet.

La cabinet

În timpul unui an de studiu în Olanda s-a întâmplat să dau peste industria Arts&Crafts de acolo. La noi era absolut absentă în acea perioadă. Când m-am întors în țară în 2005, în orele libere, printre cursuri, licență sau orele orele la clinică de mai târziu, am început să experimentez cu fel de fel de materiale și să fac și eu produse handmade.
În 2011 m-am mutat în Braşov și m-am îndrăgostit de căsuțele locului.
Hobby-ul meu artistic s-a îndreptat către ceramică și căsuțe și în 2013 s-a născut Little houses.
În paralel lucram ca medic veterinar cel puțin 8 ore pe zi, plus în weekenduri și urgențe. În timpul liber – nu știu care – făceam ceramică la un atelier din Brașov. Deși ceramica era doar jobul meu part time, îmi creștea tot mai mult în suflet. Aveam atâtea idei noi, evenimente la care aș fi vrut să merg și timp atât de puțin!

Așa că în 2017 am luat un an de pauză de la cabinetul veterinar și l-am dedicat complet ceramicii.
Mi-am luat propriul cuptor, am transformat o cameră în atelier și m-am pus pe treabă.

Little Houses – căsuțe de deramică inspirate de cele din Brașov

De atunci nu m-am mai uitat înapoi, iar căsuțele Little houses au devenit tot mai cunoscute și mai prezente în întreaga țară.
Anul trecut am primit în viata mea un băiețel – Petru – iar mâinile mele au luat o pauză de la modelat și pictat.

Alături de Petru

Dar emoția mea creativă nu a luat pauză. 😀 Trebuia să iasă la iveală pe undeva!

Așa că în câteva zile calde de vară am scris 12 poezii pe care le-am adunat în cartea cu numele Fata Arbore. În curând mă pregătesc să o aduc în lume .

Când mă uit înapoi la anii copilăriei și apoi la anii tinereții, îmi dau seama că atunci părea imposibil de conceput viața frumoasă pe care o am acum, faptul ca trăiesc armonios făcând ceea ce îmi place.
Atunci trăiam cu impresia că trebuie să aleg ceea ce se caută, o meserie de „viitor”.

Recent am ajuns să înțeleg că ceea ce ne animă profund, visele, speranțele, frumosul din noi, toate găsesc o cale să iasă la lumină. Și sunt atât de recunoscătoare că la mine s-au arătat deja!

A.A.: Care e povestea cărții?

Raluca: În august, anul trecut, în timp ce încercam să îmi fac programul în funcție de un copilaș de 4 luni, printre insomnii și emoții am scris 12 poezii. Au venit pe nerăsuflate!

Am scris poeziile cu gândul la copil și partener, la prietenele mele, la mama mea și mama ei, la toate femeile pe care le știu.

Când le scriam, îmi veneau în minte ilustrațiile Alexandrei Radu, așa că nu am conceput ca altcineva să ilustreze cartea.

Raluca alături de Alexandra Radu, ilustratoarea cărții 🙂

Poeziile le-am scris pentru că așa am simtit, nu mă gândeam la o carte neapărat.
Apoi le-am arătat câtorva prietene și ele au fost profund mișcate. Așa am hotărât că trebuie sa le aduc în lume.

A.A.: De unde pot cumpăra cartea, cum te pot sprijini cei interesați?

Raluca: Am hotărât să tipăresc cartea pe cont propriu și nu apelând la o tipografie.


Deocamdată vreau să strâng fondurile pentru publicarea ei printr-o campanie de crowdfunding pe platforma sprijina.ro.

După ce o voi publica, va fi disponibilă online, la câteva târguri de design și sper că și în rețeaua Cărturești.

Tot pe sprijina.ro am pregatit și o serie de ilustrații cadou, în serie limitată. Cine dorește să susțină Fata Arbore poate face o precomandă, sau poate alege una din recompensele pe care eu și Alexandra Radu le oferim.

Cartea alături de o recompensă creată de mine pentru cei care vor sprijini publicarea ei

A.A.: Ce mai pui la cale?

Raluca: Acest an îi este dedicat cărții Fata Arbore și vreau să mă ocup de ea cum se cuvine.
Plănuiesc lansarea ei în cadrul Cărturești, apoi prezența la târgul Made in Ro a celor de la Designist, care va avea loc în septembrie și bineinteles că am în vedere Târgul din Ajun by Kătun în iarna.
Se anunță câteva luni pline!

Una dintre ilustrațiile oferite de Alexandra Radu pentru cei care sprijină Fata Arbore

Cu bine,

Arina.

Lasă un răspuns